
Câteva cuvinte înainte
Site-ul Ederma.ro este un proiect care a luat naștere din necesitatea îmbunătățirii legăturii dintre pacient și medicul dermatolog.
Având o experiență amplă in dermatologie, am observat că majoritatea pacienților care ajung în cabinet au nevoie de o anumită educație medicală pentru exprimarea corectă a acuzelor și simptomelor obiective. Aceste noțiuni de bază pot contribui la succesul unei consultații dermatologice. De aceea îmi propun pe parcursul dezvoltării site-ului să elaborez niște module cu noțiuni generale ale semnelor de afectare cutanată. Aceste noțiuni vor fi folosite ulterior pentru consultații online, unde pacientul informat deja va putea singur să ajungă la niște sfaturi concrete pentru problema respectivă.
Noțiunea de telemedicină a apărut mai multe decenii în urmă. Dermatologia cu specificul ei imagistic, cred că, este una din cele mai potrivite discipline pentru telemedicină. Aspectul leziunilor cutanate joacă un rol decisiv în stabilirea diagnosticului și conduita tratamentului. Imaginile transmise pentru examinare, fără prezența pacientului în cabinet, pot ajuta multe persoane, în anumite condiții, să beneficieze de ajutorul medicului dermatolog. Perioada actuală cu contextul ei epidemic a schimbat mult serviciile medicale și accesul la o consultație medicală.
Am venit aici cu o variantă de consultatii dermatologice online, care cred că va ajuta mulți dintre pacienți. Sper ca Ederma.ro să vină în ajutor la momentul cel mai potrivit și necesar.
Trebuie totuși menționat repetat că consultația dermatologică online nu substituie o consultație reală.
Dacă aveți sugestii sau observații puteți trimite mesaje la următoarea adresă: contact@ederma.ro
Nu uitați să luați cunoștință cu următoarele Termeni și condiții pentru consultatia dermatologica online.
Să fiți sănătoși!
Viorel Anton
Dermatologia este o specialitate medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratarea patologiilor pielii și a anexelor sale (păr, unghii, glande sudoaripare și glande sebacee).
Venereologia este ramura medicinei care se ocupă de bolile cu transmitere sexuală.
Deși dermatologia este o disciplină cu limite bine definite, este strâns legată de alte specialități medicale. Leziunile cutanate pot indica o problemă sistemică mai gravă care afectează diferite țesuturi și organe interne. Unele manifestări cutanate de diferite tipuri reprezintă primul semn al bolilor de natură autoimună sau reumatologică, potențial foarte grave, deoarece afectează organele interne și / sau sistemul musculo-scheletic. Cel mai faimos exemplu este psoriazisul pielii, care este însoțit de artrită în 20% din cazuri.
Este important să nu subestimezi niciodată vreo leziune a pielii, mare sau mică; este întotdeauna necesar un diagnostic precis.
În alte cazuri, tulburările dermatologice pot avea origini diferite:
- infecțioase: negi, infecții virale, herpes zoster etc .;
- inflamatorii: acnee, psoriazis, rozacee, dermatită atopică sau seboreică etc.;
- alergic: urticarie, eczeme, reacții medicamentoase etc.;
- imunitar: vitiligo, lupus, diferite tipuri de sclerodermie etc.
Există, de asemenea, numeroase corelații între anumite patologii ale pielii și ale părului (acnee, alopecie, dermatită etc.) și aspecte emoționale sau condiții stresante. Prin urmare, pregătirea unui dermatolog necesită o cunoaștere interdisciplinară aprofundată, care include imunologie, neurologie, boli infecțioase, endocrinologie, reumatologie și flebologie.
În cele din urmă, dermatologia oncologică are o mare importanță; sarcinile sale sunt:
- prevenirea și tratamentul tumorilor cutanate (melanoame, tumori epiteliale);
- monitorizarea alunițelor și a leziunilor precanceroase (adică a leziunilor cutanate, cum ar fi cheratozele actinice care pot preceda cancerul de piele).
O vizită la un dermatolog este primul pas în diagnosticarea bolilor pielii - cel mai extins organ al corpului uman. Întrucât întreaga suprafață a pielii este vizibilă, dermatologul are avantajul de a putea efectua un examen vizual direct, care poate fi completat de diferite examinări instrumentale (analize de sânge, biopsie cutanată, dermatoscopie etc.).
În plus, este important să colectăm un istoric personal și familial detaliat pentru a evalua pe deplin caracteristicile leziunilor cutanate. În concluzie, scopul final al unui dermatolog este de a găsi cel mai eficient și adecvat tratament pentru îngrijirea optimă a pacientului.
Din punct de vedere istoric, venerologia a apărut și s-a dezvoltat ca ramură a dermatologiei. Se ocupă de boli cu transmitere sexuală (boli cu transmitere sexuală), care sunt cauzate de bacterii, ciuperci, paraziți și virusuri.
Aceste boli variază în ceea ce privește infecțiozitatea, simptomatologia și severitatea. Infecțiile ale tractului genital, cum ar fi candidoza, Trichomonas, sifilis și gonoree, sunt câteva exemple.